iTunes U - ett pedagogiskt redskap

MIK-planen för åk 6-9
Skolverket: Enligt Lgr11 är skolans uppdrag att eleven ”kan använda modern teknik som verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande” (Skolverket, 2011, s. 14).
Skolverket arbetar dessutom på uppdrag av regeringen för att stärka kravet på den digitala kompetensen i flera kursplaner. Läs mer under IT i skolan på Skolverkets webbplats9.
Efter genomgången grundskola i Värnamo kommun ska eleven:
aktivt kunna använda IT i den dagliga undervisningen samt ha utvecklat sin digitala kompetens,
kunna använda relevanta programfunktioner i Office 365 (Word, OneNote, PowerPoint och Excel),
kunna använda Outlook (skicka, ta emot, bifoga, vidarebefordra mejl, använda sig av kalendern),
kunna använda OneDrive (dela dokument, synka, ordna mappstruktur bland sina filer),
kunna använda minst två presentationsprogram (t.ex. Powerpoint, Keynote, padlet, Mindomo),
kunna redigera bilder och skapa filmer,
kunna använda lärplattformen (t.ex. ta del av information, lämna in arbeten),
kunna använda individspecifika specialprogram vid behov,
kunna söka effektivt på internet med hjälp av enkla sökoperatörer,
tangentbordsfunktioner - viktiga knappar, och snabbgenvägar såsom ctrl-funktioner och alt-funktioner.
vara förtrogen med Creative Commons, källkritik och upphovsrätt,
fått möjlighet att vidareutveckla sin netikett - etik och moral på nätet10.
Detta kan t.ex. ske genom Keynote/PowerPoint/padlet/Mindomo/Prezi, iMovie/Creaza, Googles sökoperatörer, Uppdrag MIK (via Statens Medieråd).
(utdrag ur kommunens MIK-plan)
- ET-pedagogen, Levente Pap
2019-07-03
iTunes U - en plattform, där man skapar sina egna lektioner/kurser. Här kan man också bläddra bland andras uppladdade lektioner, och hämta matnyttiga material, lämpliga för att använda i den egna undervisningen.
Men, vi pedagoger vet ju, att bästa resultatet uppnås när man själv är med i utformande av elevmaterial. ..och, det är just vad iTunes U bjuder på..
Som pedagog, efter att man laddat ner appen iTunes U, ska man först registrera sig (med sitt Apple-ID - fritt), och sedan är man igång, redo att skapa sin egen kurs. Det finns bra intro.film om hur man ska kunna skapa sådan lektioner (se apple.se - och leta dig fram till iTunes.. men, det finns också bra klipp på YouTube - eller kollega i Grönt Arbetslag som redan använder denna app i sin undervisning, i åk9 .. och så småningom i åk7).
Det som fungerar bra med denna app, är att, när jag, pedagogen har skapat min kurs/arbetsområde.., kan dela ut en kod (appen skapar denna kod åt en) till de elever/personer som jag vill. Jag kan också bjuda in kollegor (ex. ämneskollegor) som då ska kunna vara instruktörer, alltså, på det viset kan man utvecklas tillsammans i ämnet och finslipa planeringen för arbetsområdet.
Som administrerande pedagog (du som skapat kursen och de personal som du bjudit in som instruktörer) har man möjlighet att ladda upp filer, med lektionsplaneringar (bra tips: PDF). Här finns det möjlighet att att låta elever steg för steg ta del av kursens innehåll. Till varje lektion (del) som pedagogen lägger upp, bjuds möjigheten att lägga till uppgifter och diskussionsforum. Ex. om jag som pedagog vill att mina elever ska kunna läsa en text (detta som uppgift) ska jag kunna hänvisa dem till en diskussion som jag öppnar för eleverna - där eleverna ska kunna chatta med varandra om det lästa ämnet. Brilliant, eller hur? :)
Det finns fler funktioner - ännu så länge har jag inte testat hur man ska kunna låta eleverna lämna in uppgifter i appen (det lär fungera - men, denna support sökes ej hos mig.. då, jag förespråkar SharePoint, och därigenom följa den tråden som BUN spinner åt oss)..
iTunes får 8 gröna gubbar av mig (av 10 möjliga).. kritiken är egentligen inte riktad mot appen, snarare mot den egna otillräckligheten att uthålligt och konsekvent följa upp mitt arbete med eleverna i iTunesmiljön.
PS: iTunes fungerar klockrent i PC-läge också, i webbläsaren..
- ET-pedagogen, Levente Pap