top of page

Digital kompetens

 

IT i undervisningen - Gröndalsskolan 

 

Riktlinjer:
• Alla elever på Gröndalsskolan ska ha likvärdiga möjligheter att använda IT som ett redskap i lärandet utifrån behov och förutsättningar. Den digitala tekniken ska utnyttjas systematiskt i lärprocessen
• Alla elever ska ha en god digital kompetens som utvecklats fortlöpande genom hela skoltiden.

 

I LGR 11 står det (2.2 Kunskaper) 
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola
● kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande 

MIK-planen
Kompetensutveckling

De senaste åren har Skolverket och samhället ställt ökade krav på att skolorna skall utveckla elevernas kunnighet i informations- och kommunikationsteknik (IKT). I Värnamo kommun har många skolor drivit olika digitaliseringsprojekt och utbildningar för personalen. Som ett led i arbetet för en gemensam väg framåt, som garanterar lika möjligheter för eleverna att växa och utvecklas till kompetenta medie- och informationsanvändare oavsett skola har denna kommungemensamma plan för Medie- och informationskunnighet (MIK) tagits fram. 

Målet med dokumentet är att stötta både ledare och pedagoger i deras arbete. Dokumentet anger en nedre gräns för elever och pedagogers kunskaper i olika verksamheter i kommunen. Innehållet är upprättat utifrån rådande skolplaner, och bör uppdateras årligen. Särskild uppdatering bör göras när skolverket lanserar sina nya planer med konkreta digitala krav. 

Kommunen har olika stadieindelningar i olika skolområden varför en stadieindelning som stämmer för hela kommunen har varit omöjlig att fastställa i denna version. Till detta dokument krävs diskussion om ytterligare delar, exempelvis förvaltningens roll, service, ansvarsområden, och tillgänglighet. Planen ersätter dock enheternas lokala IT-planer.  

(utdrag ur kommunens MIK-plan - se Bakgrund och syfte). 

Planen hittar du på Gröndalsskolans Skolportal (under Dokument//IT på Gröndal). 

Det finns många olika sätt för oss, pedagoger, att löpande kompetensutveckla oss inom vårt yrke. Den digitala världens närvaro ställer oss inför nya utmaningar. 

Regeringen, och i sin tur skolverket trycker på behovet av programmeringen, att våra elever rustas med kunskaper inom detta område. 

Som pedagog ställs vi inför frågan: hur bekväma är vi i denna nya arbetskläder? 

Kompetensutvecklingsbehovet är aktuellt. I första hand är det ämneslärare inom MA samt ämneslärare inom TK som är berörda av detta behov. Men, självklart, om också fler/andra ämneslärare skulle visa intresse för programmering, skulle det vara gynnsamt för ungdomarnas utveckling inom området. 

Det finns olika kurser, till och med enklare snabbkurser om programmering, en sådan är den 2-timmars kurs som Teknikcentret erbjuder, se nedan: 

 

Den 5 september kommer vi att hålla en utbildning i programmeringslådan som man kan låna med till sitt klassrum. I lådan kommer det att finnas lektionsuppdrag och Micro:bit till klassen. För att låna hem lådan måste man gå utbildningen först!

 

Plats: Teknikcenter

Tid: kl 15-17

Anmäl dig på länken.

https://campus.varnamo.se/teknikcenter/fortbildning.html

LänkGodis 
Vårt motto: 

I samarbete växer vi som människor och därigenom utvecklas vår gemensamma organisation. 

bottom of page