IT-arbete på Gröndal
03 /
iPad i undervisning
I dagsläget finns det tre lärspridare på vår skola. Lärspridarnas uppdrag är att hjälpa och vägleda kollegor (och elever) angående hanteringen av Skolportalen.
Just nu arbetas det med SharePoint - hur mentorer ska möblera sina klassrum, dvs. att man, som mentor får skapa mappar i Undervisningsmaterial. Dessa mappar ska motsvara respektive ämnena (ex. Svenska, Matematik, Engelska etc.).
Vidare får man skapa Webbplatser (på rent språk: sidor) - detta får dock ämneslärare göra (på vänsterspalten - i ett klassrum där man undervisar i. Fördelen att använda dessa webbplatser är, att de går att möblera utefter undervisande lärarens önskemål (ex. bädda in YouTube-klipp).
Vidare tittar vi på hur man ska kunna använda sig av Kalendrar.
Med frågor kring iPad och IT-arbete på skolan, vänd er till skolans IT-pedagog.
2019-07-10
01 /
Skolans IT
Den digitala arenan - dess betydelse- och de nya utmaningar som skolvärlden står inför:
Vi kan lätt dela in oss i grupper som liberaltsinnade respektive konservativa. Det finns dock en tydlig fråga som vi alla kan ställa oss bakom, och fundera över, nämligen, hur den digitala världen ska ha bidragit till nya utmaningar - sådana som hur ungdomarna använder sig av nätet, vilka information de kommer åt, samt hur de använder dessa information. Vidare ställs vi inför svåra frågor, som hur nätmobbning ska kunna bekämpas. Även sådant som rör sig om individens rätt till sin egen frihet på nätet - alltså hur GDPR ska levas upp till. Hur såväl pedagoger som elever ska använda sig av den digitala tekniken, utan att det strider mot den nya digitala lagen (gällande upphovsrätt, och individens okränkbarhet på den digitala arenan).
02 /
IKT för- och nackdelar (?)
Webbplatserna - och iPad
06 /
05 /
Konsekvent arbete med våra elever - gällande användningen av det digitala redskapet, är nödvändigt! Det är ju inte direkt en penna som eleverna har fått börja anväda. Det är mycket som de behöver ta ställning till, sådant som: uppdatering av iOS, utrymme i den egna iPad, frågan om nytta/nöje, förhållning till varandra på de sociala medierna.. Det är vår, mentorernas och undervisande pedagogernas ansvar att hjälpa våra ungdomar att hitta rätt i den digitala världen..
Hur använder vi vår iPad?
iPad är utdelade till våra respektive elever på Gröndalsskolan. Över 550 elever använder sig av detta arbetsredskap. Fantastiskt! Nätverket kan man ha synpunkter på, men, tänker vi efter att vi är så här många människor + cirka 60 personal + alla elevers och vuxnas personliga smartphones.... ! Nätverket fungerar absolut tillfredsställande (om inte helt perfekt)..
SKL - öppen jämförelse - grundskola 2016
Det är dags att vi ställer oss frågan, hur vi gör för att befrämja elevernas lust till att lära.
Enligt undersökningen är det bara 37% av åk 8 eleverna (i Värnamo kommun) som anser att: "skolarbete gör mig så nyfiken att jag har lust att lära mer".. Det är inte direkt det mål som vår kommun har ställt sig inför som en utmaning, dvs. att vi skulle bli en av landets 3 bästa skolkommuner inom ett par år.. ).. Därför är det ytterst angenämt, att vi, pedagoger på golvet, ställer oss frågan vad vi själva gör, för att våra elever ska känna sig vara inspirerade till studier..
04 /
På agendan
Alla elever från åk6 till åk9 och (nära nog) all personal har tillgång till en iPad. Detta i sin tur betyder inte att vi alla arbetar lika mycket med tekniken på våra respektive lektioner. Men, det är vi alla pedagoger ense om att tekniken skall få det utrymme som gynnar det pedagogiska arbetets utveckling.
Mentorer och undervisande pedagoger konsekvent skall använda iPad i undervisningen, där plattformen är det givna SharePoint. Webbplatser som Mentorssidan och respektive undervisningssidor förväntas vara flitigt använda. Vi pedagoger har ett uppdrag från Skolverket, och vi har också fått uppmaning av kommunen. Det är därmed lätt att få känna sig motiverad för användning av det digitala medlet.